Nieuws

Vondelpad 1 & 3

Excursie gymnasium 5 naar Amsterdam

Verslag van leerling Nienke Braam (5V) • maandag 8 februari 2016

Verslag geschreven door Nienke Braam, leerling Vondelpad 1 (5V)
Op woensdag 27 januari stapten we met z’n eenentwintigen in een recordtempo de bus uit op de Dam in Amsterdam. Negentien leerlingen uit VWO 5 met Latijn en/of Grieks in hun pakket en twee leraren. We aten een broodje en gingen om ongeveer half 12 de Nieuwe Kerk binnen om de tentoonstelling Rome, De droom van keizer Constantijn te bekijken. Toen we de kerk binnenkwamen zagen we de enorme (houten) triomfboog van Constantijn, waar we meteen het grote hoofd van Constantijn onderdoor konden zien aan het einde van de kerk. Boven het metershoge hoofd liet  een projectie zien hoe groot van het totale beeld van deze keizer in Rome geweest moet zijn. De tentoonstelling ging over de overgang van heidendom naar christendom in de tijd van Constantijn.

Over de tentoonstelling moesten we vragen beantwoorden die ons anders naar de beelden liet kijken. Aan het eind van de tentoonstelling stond weer een metershoog deel van het beeld van Constantijn opgesteld, namelijk zijn hand met een omhooggestoken wijsvinger.
Daarna bezochten we het Paleis op Dam. Nadat we onze tassen hadden afgegeven, bekeken we eerst de Vierschaar. Daarna gingen we de trap op waar we een langs een enorme bos bloemen de enorme Burgerzaal binnengingen. We zagen Atlas hoog boven ons de wereld dragen en op de grond waren enorme wereldkaarten afgebeeld (die overigens niet helemaal klopten :)). Verder zagen we overal veel klassieke elementen, waaronder ook Griekse goden. Ook de zalen die rond de burgerzaal lagen waren prachtig ingericht, zoals je verwacht in een paleis. Na hier iets meer dan twee uur rondgelopen te hebben maakten we een groepsfoto in de burgerzaal en mochten we Amsterdam verkennen, waarna we weer met de bus richting Groningen vertrokken.
Het was een gezellige, regenachtige en leerzame dag in Amsterdam.