Nieuws

Vondelpad 1 & 3

Gymnasiasten onderbouw havo-vwo terug naar de Romeinse tijd

Gomarus College op bezoek bij de Romeinse nederzetting Xanten • dinsdag 4 juli 2017
Via de trappen van de haventempel en het Romeinse badhuis naar de rij bij de Mac Donalds.

De gymnasiumleerlingen van klas 3AG en klas 3Va bezochten 23 juni Xanten, een Romeinse nederzetting. Myrthe en Anouk doen verslag van deze excursie:

Vrijdag 23 juni vertrokken wij met de bus richting Xanten, een deels nagebouwd en deels gerestaureerde Romeinse nederzetting. Daar aangekomen maakten we eerst een groepsfoto op de trappen van de haventempel. Vervolgens deden we een workshop over Romeinse kleding. We mochten deze kleding zelf ook even dragen. Toen we dat hadden gedaan werden we opgedeeld in vier groepen. Twee groepen gingen naar buiten en twee begonnen in het museum. We kregen een boekje waarin vragen stonden over de dingen in het museum en het terrein. In het museum was een opgegraven badhuis dat helemaal met staal en glas omgeven was. In het museum deden we ons uiterste best om de Latijnse teksten te ontrafelen.

Toen we binnen alles gezien hadden, gingen we naar buiten. Buiten hadden ze verschillende bouwwerken nagebouwd, zoals een amfitheater, badhuis, herberg en een tempel. Ze hadden de stadsmuren ook nagemaakt alleen de muren vervangen door een heg. Je kon door de gangen lopen waar vroeger de dieren in hun hok zaten. Je kon ook in het midden van de arena staan, wat best spannend was als je nadacht over het feit dat de dieren hier ook mensen aanvielen. Toen we bij het badhuis aankwamen zagen we de mooie, met vissen beschilderde muren. Dit badhuis is 16 jaar in gebruik geweest, tot dat er scheuren in de vloer kwamen. Onderzoekers weten niet hoe de Romeinen het water goed hadden verwarmd zonder dat er iets kapot ging.

We sloten onze dag af met een diner bij de McDonald’s. We kunnen met zekerheid stellen dat deze keten niet bestond in de Romeinse tijd.

het badhuis
studie van de Latijnse teksten
de Romeinse kledij, iets anders dan een spijkerbroek
uitleg over de kledij van de Romeinen