Nieuws

Vondelpad 1 & 3

Prijzen voor gymnasiasten bij vertaalwedstrijd Grieks en Latijn

Certamen Septentrionale • woensdag 16 maart 2016

Op 24 februari werd voor de vijfde keer het Certamen Septentrionale (Noordelijke Vertaalwedstrijd) gehouden. Voor dit festijn komen jaarlijks gymnasiasten uit de drie noordelijke provincies naar Leek. Elke school met een gymnasiumafdeling mag een team van vijf leerlingen afvaardigen om de strijd aan te gaan met hun concurrenten. Dit jaar deden ruim 90 vijfde- en zesdeklassers mee. Het Gomarusteam bestond uit Corine Buffinga (5V), Marijke van den Berg, Loran Knol, Erik Kroesbergen en Klazien de Vries (allen 6V). Zij kozen als teamnaam Frigidissimi sumus (wat natuurlijk vertaald moet worden als ‘wij zijn supercool’).
’s Morgens was het tijd voor de individuele prestatie: er moest een mooie vertaling, in correct Nederlands, gemaakt worden van een Griekse of Latijnse tekst. De Griekse tekst betrof een gedeelte uit een toneelstuk van Euripides. In de Latijnse tekst ging het over de moord op de politicus Cicero. ’s Middags moest het vertaalwerk in hoog tempo door docenten worden gecorrigeerd en was er voor de leerlingen een pubquiz voor scholenteams: welk team weet het meeste van klassieke mythologie, oude geschiedenis en antieke cultuur?

Zowel individueel als in teamverband presteerden de Gomarusleerlingen uitstekend. De scores voor de vertalingen waren bovengemiddeld en Klazien de Vries eindigde op het erepodium: haar vertaling van de Latijnse tekst was goed voor de derde prijs. Bij de pubquiz bezette het Gomarusteam lang de koppositie. Uiteindelijk behaalde het de tweede prijs. Mooi werk, frigidissimi sumus!
F.J.H. Berghuis