Nieuws

Vondelpad 1 & 3

Uitwisseling USA 'Windmill Holland and president for America'

Weer naar Nederland na een geweldige tijd • maandag 9 oktober 2017

Update van de USA

De tweede week zijn we gestart met een bezoek aan Calvin College. Na en tour over de campus kregen we een lunch aangeboden in de kantine: eten wat en zoveel je maar wilt! Daarna helpen bij de lessen Nederlands. Voor de eerstejaars studenten toch wel een erg lastige taal om te leren en vooral uit te spreken.
Op dinsdag een gewone schooldag en op woensdag samen de een groep Duitse leerlingen, die ook te gast zijn, een les over het Amerikaanse kiesstelsel in verband met de aanstaande presidentsverkiezing. Een lastig onderwerp, want er wordt niet heel open over politiek gesproken. De meningen zijn verdeeld en het ligt erg gevoelig hebben we gemerkt.
Donderdag was de traditionele Holland History Day: een bezoek aan het herinneringscentrum in de Graafschap Church met een rondleiding van dhr. Sytsma, op de foto bij de molen van Windmill Island in Holland. Toen een paar jongens de deur van de molen even probeerden bleek die los te zijn. Al gauw kwam de molenaar naar buiten en was zeer verrast een groep jongeren uit Nederland en bood spontaan een free tour in de molen aan. Een prachtige ervaring weer met een opdracht voor thuis. Daarna zijn we nog even wezen uitwaaien bij Lake Michigan.
Aan het eind van de middag was door de ouders een uitstapje georganiseerd naar Skyzone (een indoor trampoline gebeuren) en daarna nog een etentje bij de pizzeria met alle gastgezinnen. Een prachtige afsluiting.
Vandaag, vrijdag, de laatste dag alweer…. De twee weken zijn omgevlogen. We hebben veel verschillende ervaringen gehad en veel geleerd. Vooral dankzij het vele werk van mr. Tuit! Al met al: een geweldig bezoek. Vanmiddag moeten we afscheid nemen, wat even lastig zal worden, want de banden zijn close geworden. Toch zijn we er ook wel weer aan toe om naar huis te gaan na twee intensieve weken waar we dankbaar op terug kijken.