Nieuws

Vondelpad 1 & 3

Ooggetuigen van de DDR vertellen leerlingen over hun jeugd

Project 'Blik op de Muur' van het Duitsland Instituut Amderdam • dinsdag 1 november 2016
Denkt u nog vaak terug aan de tijd in de DDR?

Met het project ‘Blik op de Muur wil het Duitsland Instituut leerlingen meer betrekken bij de recente geschiedenis van Duitsland.

Voor het project ‘Blik op de Muur’ van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) vertellen sprekers die zijn opgegroeid in de DDR of West-Berlijn in de klas over hun leven in het gedeelde Duitsland en de gevolgen voor hen van de val van de Muur. De gastspreker de heer A. Blűhm groeide op in Duitsland ten tijde van de Muur en vertelde zijn persoonlijke verhaal aan de leerlingen van 3Va.

De heer Blűhm vertelt over de val van de Muur, de Oost-Duitsers die alleen naar het Westen gingen om er gewoon even te zijn. Wat ze meemaakten vonden ze erg bijzonder. Het gaf een soort schokeffect: Ongeveer iedereen heeft daar een auto, de winkels zijn vol spullen, de huizen zijn netjes geverfd, er is bij een bank een deur van glas die automatisch opengaat. De persoonlijke verhalen van de gastspreker maakt de geschiedenis tastbaar.

Met dit project, dat dit jaar voor de derde keer plaatsvindt, wil het DIA Nederlandse leerlingen meer betrekken bij de recente geschiedenis van Duitsland. De val van de Muur is nu 27 jaar geleden en inmiddels is er een hele generatie opgegroeid die de deling alleen uit hun geschiedenisboeken kent.

Het Duitsland Instituut Amsterdam is het kenniscentrum over Duitsland. Het opereert op het raakvlak van onderwijs, wetenschap en maatschappij en initieert en stimuleert Nederlands-Duitse netwerken en uitwisselingen.

De leerlingen van 3Va vonden het erg interessant en bijzonder om de verhalen van iemand te horen die deze periode zelf heeft meegemaakt. Er werden dan ook veel vragen gesteld.  Bij de vraag "Hoe bent u ontvangen in West-Duitsland, toen u gevlucht was?" werd ook gekeken naar het huidige vluchtelingenbeleid van Duitsland. 

Het was een interessant project verzorgd door Duitsland Instituut Amsterdam.