Nieuws

Vondelpad 1 & 3

Verbredersproject een uitdaging voor onze leerlingen

Informatie over het project en een voorbeeld uit de praktijk • maandag 1 mei 2017

Ook dit schooljaar doen leerlingen mee aan het verbredersproject. Meestal zijn dat  vwo-leerlingen. Zij gaan twee keer per week een uur de les uit om te werken aan een eigen project. Dat kan heel gevarieerd zijn: een taal leren, iets op het gebied van techniek uitzoeken/bouwen, een prentenboek schrijven, kleding ontwerpen of een studie over planeten. In ieder geval is het iets, wat niet direct met de lesstof te maken heeft en de horizon van de leerling verbreedt.

Van deze leerlingen wordt een zelfstandige werkhouding verwacht, maar vanzelfsprekend krijgen ze ook hulp van coaches: een coach die hen in het proces begeleidt en een coach bij wie ze terecht kunnen met vragen op inhoud. Coaches zijn docenten van onze school. Met de procescoach hebben ze ongeveer elke twee weken een gesprek. Alle leerlingen in het project presenteren eind van het jaar hun werk op de Verbredersmarkt, de feestelijke afsluiting. Ze vertellen over hun werk en laten in de pauze via kraampjes ook meer ervan zien. Als bewijs van deelname krijgen leerlingen een certificaat.

Een voorbeeld uit de praktijk door Wijnand Bergsma:

Mijn hoofdvraag van mijn verbredersproject is: Waarom kijken we alleen naar Mars om op te leven en niet naar andere planeten?
Ik heb gezocht naar specificaties van alle planeten in ons zonnestelsel. Waarom zouden we op die planeet wel goed kunnen leven, of juist niet. Als onderdeel daarvan ben ik naar Space Expo in Noordwijk geweest. Ik heb daar met meneer Hans van der Lande gesproken over dit onderwerp. Hij heeft me nog weer wat geleerd over Mars en Venus en de maan. Met deze informatie kon ik mijn verslag aanvullen.

Wijnand Bergsma voor Space expo in Noordwijk
Bezoek afgesloten met persoonlijke rondleiding