Nieuws

Vondelpad 2

Klas 3 Elektrotechniek bezoekt DUO gebouw Groningen

Klas 3 Elektrotechniek bezoekt DUO gebouw Groningen • zaterdag 10 oktober 2015

Afgelopen donderdag stond klas 3ETK bovenop het DUO-gebouw. In het kader van het thema Architectuur bij het vak CKV kregen ze een rondleiding in het gebouw. Het gebouw, waarin de DUO en de Belastingdienst zijn gehuisvest, telt 24 verdiepingen en biedt ruimte aan ca 2.500 werkplekken. In 2011 werd het gebouw, in de volksmond ook wel 'het cruiseschip' genoemd, uitgeroepen tot mooiste gebouw van Groningen!

Omdat duurzaamheid een belangrijke rol speelt  in het ontwerp was er voor de leerlingen veel te ontdekken op het gebied van electrotechniek. Met een WKK(warmte-krachtkoppeling)-generator worden elektriciteit en warmte in de buurt van de verbruikers opgewekt. Daarmee worden de verliezen voor transport van warmte vrijwel voorkomen. Door water door de vloerconstructie te leiden (betonkernactivering) wordt het energieverbruik in het gebouw sterk beperkt. Tevens draagt het bij aan een prettig klimaat en daarmee een gezond gebouw. Voor verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van langetermijn-energieopslag in de grond, in combinatie met warmtepompen.

En dus werden de machinekamers bezocht, waar de generatoren en warmtepompen staan opgesteld. De 11e verdieping waar de wind door enorme roosters het gebouw wordt binnengelaten voor ventilatie en het opwekken van energie. En mochten we vanaf het dak uitkijken over de stad Groningen.
De rondleiding werd gegeven door medewerkers van gebouwbeheerder Strukton. Een aantal leerlingen zag het wel zitten om hier later ook aan de slag te gaan.

Tijdens de lessen CKV hebben de leerlingen zelf bouwwerken ontworpen. Daarbij moest vooraf goed worden nagedacht over doelgroep en locatie.