Nieuws

Vondelpad 2

klas 3 elektrotechniek op bezoek bij Akzo en Resato

klas 3 elektrotechniek op bezoek bij Akzo en Resato • dinsdag 2 februari 2016

In het kader van de ‘Week van de Procestechniek’ heeft klas 3 een bezoek gebracht bij  procesbedrijven. Omdat een groep van 21 kaderleerlingen teveel was voor één bedrijf is de groep gesplitst. De ene helft is op bezoek geweest bij de energiecentrale Delesto van Akzo in Delfzijl en de ander helft bij Resato in Roden.

Werk en vakmanschap, een landelijk samenwerkingsverband van honderden technische en industriële bedrijven, ze hadden voor ons geregeld dat we met taxibusjes naar de bedrijven werden gebracht en ook weer weren opgehaald.

De Akzo had een programma samengesteld die bestond uit centrale informatie over werken op het chemiepark en een rondleiding bij de energiecentrale van Delesto.

Delesto is gevestigd op het Chemie Park Delfzijl en is het kloppend hart van dit grote chemische cluster. De warmtekrachtcentrale levert elektriciteit aan de 10 chemische bedrijven op het chemiepark. Naast elektriciteit wordt er ook stoom geproduceerd. Deze stoom hebben de bedrijven op het chemiepark nodig voor het productieproces, bijvoorbeeld bij het indampen van zout.

Behalve produceren distribueren zij ook: perslucht, koelwater uit het Zeehavenkanaal, proceswater, gedemineraliseerd water, drinkwater en aardgas voor alle bedrijven op het Chemie Park Delfzijl.

Resato in Roden is een High-tec bedrijf dat een van de ‘leading’ fabrikanten in de wereld op het gebied van hoge druk technologie. Intern ontwikkelen we componenten en systemen voor drukken tot 14.000 bar. Met meer dan 20 jaar aan ervaring zijn ze een echt kenniscentrum geworden voor de hele wereld. Ze exporteren om een beeld te geven naar ongeveer 70 landen voor diverse industrieën. Er zijn twee devisies:

Waterjet, Waterstraalsnijden is één van snelst groeiende machinale bewerkingsmethodes.
High pressure. Resato haar hogedruk systemen worden wereldwijd gebruikt en hebben een sterke focus op  de olie & gas en slangentest industrie.