Nieuws

Irenestraat

Gomarus Leeuwarden wisselt uit met Gdynia (Polen)!

Afgelopen week hebben de leerlingen uit Gdynia bezoek gebracht een het Gomarus Leeuwarden. • dinsdag 14 juni 2016

Afgelopen week zijn de leerlingen uit Gdynia in Leeuwarden aangekomen voor een bezoek aan Nederland en onze school. Het is alweer een half jaar geleden dat onze leerlingen uit klas 3A in Gdansk/Gdynia een werkweek hadden en nu was het onze beurt om voor een leuk, educatief, sportief en afwisselend programma te zorgen.

Op maandag arriveerden de leerlingen om half 5 op vliegveld Eelde en werden direct door hun gastgezin mee naar huis genomen. Bijzonder om elkaar nu in Nederland weer terug te zien.

De volgende ochtend werden alle leerlingen op school verwacht. Er stonden vier korte lessen gepland, waarin de leerlingen op de week werden voorbereid. Zo was er een les over het Hollandse landschap, het Eise Eisinga museum (Planatrium), de binnenstad van Leeuwarden en een les over typisch Friese sporten. ’s Middags vertrokken we lopend naar het centrum van Leeuwarden waar we aan de hand van een opdracht de stad verkenden.

Op woensdag vertrok de groep al vroeg naar Franeker. Daar werd de groep in tweeën verdeeld. De ene groep bracht een bezoek aan het Planatarium, de andere groep moest in de benen voor een Kaatsworkshop. ’s Middags wisselden de groepen van programma.

workshop kaatsen
workshop kaatsen

Op donderdag was er weer een programma op school. Er vertrok een groep voor een step-tocht door en om Leeuwarden en de andere  groep bleef op school. Deze groep volgde hier twee creatieve workshops. Ze bakten een appeltaart voor hun Nederlandse gastgezin en kregen daarna, van gastdocent (en oud collega) Marjan Oostland, les over Vincent van Gogh. Na een korte introductie over zijn leven en werk gingen de leerlingen bezig met het maken van een heus Van Gogh kunstwerk! Met heel leuk resultaat. In de middag wisselden de twee groepen weer om.

Op vrijdagochtend stond er een bus voor ons klaar en ging de groep richting Noord-Holland. Eerst via de Afsluitdijk richting de Zaanse Schans. Daar konden we zien hoe klompen en kaas gemaakt worden en was er tijd om foto’s te maken en souvenirs te kopen.
Daarna vertrokken we richting Amsterdam. De bus zette ons af voor het Van Gogh museum waar we in groepen van 10 leerlingen met een gids door het museum werden geleid. Na dit bezoek stapten we in de rondvaartboot voor een tocht door de Amsterdamse grachten en over het Ei.
Om half 5 zaten we allemaal weer keurig in de bus om richting Friesland te gaan. Helaas weigerde de bus te starten! Door de busmaatschappij werd een nieuwe bus naar hartje Amsterdam gestuurd en wij maakten van de gelegenheid gebruik om te dineren bij de Mc Donalds. Nadat iedereen genoeg gegeten had liepen we terug naar het Rokin en kwam onze nieuwe luxe bus al snel aangereden. Om 21:15 waren we weer bij school.

Op zaterdag stond er om 15:30 een American bbq gepland. Er was meer dan genoeg  te eten en nadat iedereen was uitgegeten en de meeste troep weer aan de kant was, gingen de leerlingen om 18:30 weer naar hun gastgezin. Zondag verbleven de Poolse leerlingen bij hun gastgezin.

En dan is de week al weer om. Maandag hebben we de week samen afgesloten met een opdracht op school. Om 12:30 werd er geluncht en daarna maakten de leerlingen zich klaar voor vertrek. Om 17:00 vertrok het vliegtuig richting Gdansk.

We kijken terug op een gezellige, afwisselende en drukke week. We zijn blij en dankbaar dat alles goed is verlopen. Alle ouders, broers, zussen of andere vrijwilligers, bedankt voor jullie hulp en gastvrijheid. We weten zeker dat het voor de Poolse (en ook voor de Nederlandse) leerlingen een hele evaring was, die niet snel zal worden vergeten.