Nieuws

Annejan scoort goed op Internationale Natuurkunde Olympiade in Indonesië

Annejan van den Dool (vwo 4) krijgt eervolle vermelding tijdens de Internationale natuurkunde olympiade (IPhO) in Yogyakarta, Indonesië. • woensdag 26 juli 2017

Annejan, Gomarus leerling vwo 4, deed voor de tweede keer mee aan een internationale olympiade en ook dit jaar scoort hij hoog!
Annejan vertegenwoordigde, samen met vier andere deelnemers uit Nederland, ons land tijdens de Internationale Natuurkunde Olympiade (IPhO) in Yogyakarta, Indonesië. 

Twee jongens hebben een bronzen medaille gewonnen en de andere drie hebben allemaal een eervolle vermelding gekregen.

vlnr: Rudi Borkus (observer), Annejan, Jelmer, Julian, Ad Mooldijk (begeleider), Dennis, Samuel, Christian Primavera (begeleider)

De IPhO was dit jaar in Yogyakarta waar 86 landen met 400 deelnemers vertegenwoordigd waren. De opgaven waren dit jaar erg pittig. Dit was te merken aan de punten die deelnemers moesten hebben om voor een eervolle vermelding of medaille in aanmerking te komen. De experimenten bestonden uit een proef waar gemeten werd aan de vermenging van zout water met gewoon water en een proef met magneten, die in een opstelling gebruikt konden worden om zowel aardbevingen te meten als het omhoogkomen van de grond voor een vulkaanuitbarsting. De theorietoets ging over zwarte gaten, donkere materie in het heelal en een opgave over aardbevingen, tsunami’s en vulkaanuitbarstingen.

Het team vertrok op 14 juli naar Yogyakarta vanaf Schiphol en ontmoette daar 400 leeftijdsgenoten uit 86 landen. Ze hebben daar twee experimenten gedaan en een zware theorietoets gemaakt. Daarnaast is tijd ingeruimd voor excursies naar bijvoorbeeld de Borobudur en contact met de andere deelnemers. De groep komt op 25 juli rond 6:00h weer op Schiphol terug.