header image

Nieuws

Gomarus leerling Borna wint publieksprijs Prinses Christina Concours

BORNA LEON SIMIC (14 JAAR, LEERLING GOMARUS COLLEGE LEEUWARDEN) DEED MEE AAN HET PRINSES CHRISTINA CONCOURS, KREEG DE MEESTE STEMMEN (350) EN WON DAARDOOR DE PUBLIEKSPRIJS! • 12 april 2021

Het Prinses Christina Concours is een prestigieuze jaarlijkse muziek competitie, bedoeld voor verschillende instrumenten en ook zang. Borna deed met zijn prachtige pianospel van Beethoven en Scarlatti mee aan het klassieke concours, maar er zijn ook andere concoursen binnen het Prinses Christina Concours, zoals jazz en compositie. “Ik ben enorm groot fan van Beethoven, dus ik speelde zijn Bagatelles No.1 en No.3. En ik koos voor Scarlatti Sonata K141, omdat barokmuziek echt een van mijn lievelings genres is en het best goed bij me past.” Maar zijn favoriete componist is Johann Sebastian Bach: “Wat hij heeft gedaan zullen we waarschijnlijk nooit meer zien.”

Borna was helemaal overdonderd toen er bij zijn huis aangebeld werd en hij de prijs in handen kreeg. Bekijk zijn reactie in de video onderaan de pagina, vanaf minuut 16.45. “Het voelde echt super goed om de publieksprijs te winnen! Ik mag een les volgen bij een bekende Nederlandse musicus naar keuze. Dat is toch geweldig!” Naast de publieksprijs won Borna ook nog de aanmoedigingsprijs van de jury. In 2019 deed hij mee aan het Jeugd Orgelconcours van de Orgelkring Assen, waar Borna de publieksprijs en de eerste prijs van de jury won.

Hoewel Borna heel muzikaal is (naast piano speelt hij orgel, mond harmonica en wil starten met klavecimbel) zit het muziek maken niet echt in de familie. Poëzie juist wel. Veel van zijn voorouders waren bezig met poëzie. Waaronder Antun Branko Simic, die veel heeft betekend voor de Kroatische poëzie.

“Muziek is een passie van me! Het is moeilijk om uit te leggen wat ik er zo geweldig aan vind, maar dat ik muziek kan spelen en daarmee allerlei gevoelens bij mensen los kan krijgen vind ik super mooi. Ik kan ook mijn eigen gevoelens en interpretaties tonen via het spelen of componeren. Muziek betekent echt enorm veel voor me.”

Later wil Borna concert pianist worden of zelf muziek componeren. Maar hij heeft zo’n brede interesse dat het ook iets heel anders kan worden, maar dat het iets met muziek is weet hij zeker.

Borna hoopt dat het coronavirus snel onder controle is. “Zodat we weer naar live concerten kunnen gaan en dat ik weer mag spelen voor een echt publiek.”

Je kunt Borna volgen via Instagram en YouTube. Daar speelt en zingt hij covers.

  • Instagram: @borna_leon_simic
  • YouTube: Borna Leon Simic