Nieuws

De Drift

Frans passé als vak? Niet op het Gomarus!

Frans als keuzevak raakt steeds meer op een zijspoor. Maar sinds de invoering van de methode AIM, waarbij gebarentaal een grote rol speelt, kiezen steeds meer leerlingen op het Gomarus College voor Franse les. • zaterdag 12 januari 2019

Elke vier jaar probeerde Gombert een nieuwe methode uit om leerlingen goed Frans te leren spreken. Tot hij een paar jaar geleden op internet AIM tegenkwam, een veelgeprezen Canadese methode. Na het volgen van een workshop wist hij: “Dit gaat werken!”

Bijzonder aan AIM is dat er tijdens de les alleen Frans wordt gesproken. Dat gaat gepaard met het maken van gebaren. “Dan blijft het beter hangen en maken ze niet eerst de vertaalslag naar het Nederlands”, legt Gombert uit.

Fouten van leerlingen verbetert hij overigens nauwelijks. Sterker nog, hij dringt er juist op aan dát ze ze maken. “Ze moeten eerst leren om spontaan te worden, te durven improviseren en dus ook om door faalmomentjes geen te gaan, anders werkt het niet.”

Sinds 2015 geeft Gombert volgens de nieuwe methode les en inmiddels maakt de hele sectie Frans op het Gomarus er gebruik van. “Zij werden alsmaar nieuwsgieriger, omdat ze zagen dat leerlingen hier steeds zo vrolijk de deur uitliepen aan het eind van de les,” aldus de enthousiaste Gombert. 

Het aantal leerlingen dat voor Frans kiest is de afgelopen jaren verdubbeld. Het succes uit zich ook in de cijfers. Voor de centrale luistertoets ligt de score van het Gomarus op een 7,5. Dat is een punt hoger dan het landelijk gemiddelde. Ook voor mondeling haalde het Gomarus afgelopen jaar een 7,5.

Artikel Schooljournaal

Lees in de bijlage het hele artikel uit het tijdschrift Schooljournaal van het CNV.