Nieuws

Gomarus Avond 2020 krijgt een 10!

De jaarlijkse Gomarus Avond, volledig georganiseerd en uitgevoerd door leerlingen van havo/vwo bovenbouw. Een avond, waarin toneel werd afgewisseld met muziek en dans. • vrijdag 31 januari 2020

Dit jaar werd de avond georganiseerd door Hankie de Reus (havo 5) en het toneelstuk geschreven door Anne-Sofie Verbruggen (vwo 6). Dit deden ze in het kader van hun profielwerkstuk. Beide meiden hebben vorig jaar tijdens de Gomarus Avond meegespeeld in het toneelstuk en hebben elkaar daar een beetje leren kennen. Anne-Sofie wilde heel graag het toneelstuk voor dit jaar schrijven, maar de hele avond in je eentje organiseren was iets te veel. “Ik heb iemand nodig die de rust in mijn chaos kan bewaren. En ik dacht: Hankie!”

Met de hulp van zo’n 100 leerlingen maakten ze de Gomarus Avond tot een groot succes! Ruim 400 vrienden, familie en docenten kwamen kijken.

Aftermovie onderaan dit artikel!

“Het was echt fantastisch! We hebben zo genoten!” vertellen de meiden.

Optredens

De avond bestond uit twee delen. Het eerste deel zat vol diverse optredens van getalenteerde leerlingen. De avond werd geopend met het steengoede nummer ‘The Greatest Show’, een indrukwekkend optreden door het Gomarus koor. Daarna volgenden allerlei soorten muziek: bands, (broer en zus) duetten, medleys, bluesbands etc. Stuk voor stuk mega goed. Ook de (moderne) dans ontbrak niet en er was zelfs een stukje cabaret. De leerlingen konden allemaal hun talent laten zien op hun eigen manier.

De meiden zijn de 2e avond zelf ook in het publiek gaan zitten: “Zodat we alles konden loslaten. Hoewel we wel meer spanning hadden toen we in de zaal zat i.p.v. backstage, want je kunt niks meer doen.” 

Sprookjes bestaan niet!

Na de pauze, het tweede deel van de avond, werd het toneelstuk ‘Sprookjes bestaan niet!’ gespeeld. Het stuk is eigenlijk een omgekeerd sprookje, dat zich afspeelt in de wereld van nu. Assepoester in een modern (leren)jasje, waarbij de stiefzusjes juist lief waren en assepoester zogezegd een ‘bitch’. Het verhaal werd vertelt door een soort elf.

Door het toneelstuk heen werden nummers gezongen die pasten bij de scènes of het gevoel van de hoofdrolspelers. “Ik wilde eigenlijk een musical doen, maar dan heb je mensen nodig die kunnen acteren én zingen. Dat werd lastig. Maar dat hebben we opgelost met de band.” vertelt Anne-Sofie.

Anne-Sofie heeft altijd al iets met sprookjes gehad, “Dus ik wilde iets met een sprookje doen, maar dan anders. En Peter Pan wilde ik er per se in hebben, maar dat ging niet want mensen kunnen niet vliegen.” Toch heeft Anne-Sofie Peter Pan op een hilarische manier in het stuk kunnen plakken: Peter Pan kwam opeens het podium op om Wendy mee naar Neverland te nemen, tot hij zich realiseerde: “Shit, verkeerde sprookje”.

Een toneelstuk vol entertainment, maar ook met een diepere boodschap. “Het gaat om eigenwaarde. Niemand heeft het recht jou te vertellen dat je niks waard bent. Je mag jezelf zijn en blij zijn met wie je bent.” Met het powernummer ‘This is me’ van de film The Greatest Showman werd deze boodschap krachtig neergezet.

Een 10!

Het cijfer voor hun profielwerkstuk is inmiddels bekend. Ze hebben allebei een 10 gekregen! En terecht.

Het leukste aan het hele proces? “Dat je mensen ontmoet waarvan je niet eens wist dat ze hier op school zaten. Je leeft er samen enorm naartoe en de sfeer is zo gezellig”, zegt Hankie. Anne-Sofie vindt de groei van de toneelspelers bijzonder. “Ik had niet durven dromen dat ze zo goed zijn geworden. En iedereen is lief!” En de meiden kenden elkaar eigenlijk niet echt, maar in het proces zijn ze vriendinnen geworden.

Hankie en Anne-Sofie hopen allebei dit jaar hun diploma te halen. Hankie wil later meer doen met organiseren en gaat straks de Hotelschool doen. Anne-Sofie wil misschien iets met theater/regisseur gaan doen, als opleiding of hobby, maar neemt eerst een tussenjaar in Engeland als au pair.

De foto's zijn gemaakt door Lammert de Wit