header image

Nieuws

Twee keer in de prijzen bij landelijke Vakwedstrijd

Goud en zilver voor vmbo-leerlingen van Vondelpad 2 • 24 maart 2023

Twee teams van het Gomarus College uit Groningen zijn in de prijzen gevallen tijdens de finales van de Skills Talents, een vakwedstrijd voor leerlingen aan Nederlandse vmbo-scholen.

Op 22 en 23 maart was de finale van de landelijke Skills Talent wedstrijd voor vmbo-leerlingen in de RAI in Amsterdam. Vanuit het Gomarus College Vondelpad 2 gingen twee teams de strijd aan tegen 160 andere finalisten om de beste te worden in hun vak. Joran Krijgsheld en Tristan Schuurman kregen de derde prijs in de categorie Produceren, Installeren & Energie (PIE). Michiel Nijenhuis & Ruben Visser hebben de hoofdprijs gewonnen in de categorie Bouwen, Wonen & Interieur (BWI).

De docenten Alwin Plug en Klaas Wegter waren met de jongens mee om ze aan te moedigen en te helpen in de voorbereidingen. Alwin en Klaas doen namens de leerlingen verslag van de finale. Woensdagmiddag om half 4 begon het met een kennismaking op de werkvloer. De leerlingen kregen uitleg over de machines en konden kennis maken met de jury. Na afloop werd er eten aangeboden in de RAI. ’s Avonds hebben we overnacht in een fantastische bungalow in de Europarcs Poort van Amsterdam.

Na een goede nacht en een heerlijk ontbijt gingen we om 7.45 uur opnieuw richting de RAI. Om 9.00 uur was de start van de finale wedstrijden. De wedstrijden duurden 5 uur, met een pauze van een half uur. Stipt om 14.30 uur eindigde de wedstrijd.

Leerlingen van BWI moesten een kleine kapschuur maken, compleet met dakpannen. Van de acht teams waren er maar drie teams die waarbij het gelukt was om hun schuur af te maken. De kapschuur van Michiel & Ruben zag er erg goed uit, dus we waren erg benieuwd naar de prijsuitreiking. Leerlingen van PIE moesten een ‘groene waterval’ maken op zonne-energie. Bij Joran en Tristan, maar ook bij de andere zeven teams was het gelukt om het werkstuk af te maken. Zowel bij BWI als PIE zijn er prachtige werkstukken gemaakt van hoge kwaliteit bij de verschillende teams. Echt een resultaat waar de leerlingen trots op kunnen zijn.

Van 14.30 uur konden de leerlingen meekijken bij de mbo-wedstrijden waar onder andere 3 studenten van het ROC Menso Alting aan de slag waren.

De prijsuitreiking

Om 17.00 uur was de prijsuitreiking met veel spektakel, dans en muziek, waar Michiel & Ruben (BWI) en Joran en Tristan (PIE) hun prijs in ontvangst mochten nemen. Een prachtig resultaat voor de leerlingen, onze school en voor iedereen die daaraan meegewerkt heeft. Binnen de Skills Talent wedstrijden komen alle aspecten van vakmanschap in verschillende sectoren aanbod. De wedstrijden zijn een bijzondere manier om jongeren te inspireren om te kiezen voor het beroepsonderwijs.

Ook onze docenten hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkelen van de vaktalenten van de leerlingen. Zo was er nog speciaal aandacht voor Klaas Wegter. Hij eindigde bij de 3 meest inspirerende techniek docenten. 

We zijn super trots op onze Skills Talenten!