Nieuws

Reisverslag: leerling Adrian Winters 3 weken op studiereis naar Duitsland

Adrian won afgelopen jaar een studiereis naar Duitsland. In zijn reisverslag vertelt hij hoe het was. • woensdag 9 oktober 2019

Begin dit kalenderjaar heeft Adrian Winters, vwo 6 leerling, meegedaan aan het Prämienprogramm van Nuffic en een studiereis naar Duitsland gewonnen! In juli is Adrian drie weken in Duitsland geweest en heeft daar de Duitse cultuur leren kennen, zijn Duits bijgespijkerd en veel gezien/geleerd. Tijdens de reünie op de ambassade van Duitsland in Den Haag heeft Adrian ook nog een presentatie gegeven in het Duits over hun tijd in Duitsland.

Je leest alles over zijn tijd in Duitsland in zijn reisverslag, die Adrian speciaal voor jullie geschreven heeft.

Reisverslag

Een paar weken geleden mocht ik met een groep van vijftien personen drie weken in Duitsland verblijven met het speciale ‘’Deutschland Plus Programm’’. Aan het begin van de reis was ik natuurlijk erg nerveus, drie weken met allemaal vreemde mensen in een ander land is best spannend. Maar gelukkig werd het direct al na de eerste paar dagen duidelijk dat het een geweldige reis zou worden.

De eerste week verbleef ik met alleen de Nederlandse groep in Bonn en Leipzig. Daar hebben we heel veel excursies ondernomen naar allerlei interessante plekken. We hebben onder andere veel musea bezocht, stadswandelingen gemaakt en rondleidingen gekregen bij bedrijven. Zo zijn we bijvoorbeeld bij de grote DHL Hub geweest in de buurt van Leipzig met een groot vliegveld erbij. Al met al was het programma in de eerste week erg vol en druk. Het was intensief, maar het gaf ons ook de kans om veel van de Duitse cultuur te leren kennen en het bracht de groep dichter bij elkaar. 

DHL

Na de eerste week in hotels te hebben geslapen, leefden we de laatste twee weken in een gastfamilie in de stad Erlangen in Beieren. Mijn gastfamilie was erg aardig en het was leuk om de verschillen tussen Duitsland en Nederland, wat betreft het alledaagse leven, te ervaren. Op deze manier kon ik ook deze kant van de Duitse cultuur ontdekken. In Erlangen ben ik met mijn gastbroer naar school geweest, maar hebben we samen met de groep ook veel uitstapjes gemaakt. In Neurenberg zagen we de oude nazigebouwen en verder werden we ook op het stadhuis van Erlangen door één van de drie burgermeesters ontvangen (want zo veel heb je er blijkbaar in Duitsland), ook bezochten we het historische stadcentrum van Rothenburg ob Tauber. De laatste twee weken waren, kort samengevat, net als de eerste week geweldig. Naast de Duitse cultuur is mijn Duits er erg op vooruit gegaan en heb ik goede vrienden en contacten aan de reis over gehouden.

Erlangen en Neurenberg
Rothenburg