Nieuws

Spiegeldromen

Een documentaire over het Praktijkonderwijs, met o.a. onze leerlingen in de hoofdrol. • vrijdag 16 februari 2018

Indringend en aangrijpend: die woorden gingen maandagavond 12 februari door veel mensen heen na het zien van Spiegeldromen. De documentaire over het Praktijkonderwijs met o.a. leerlingen van het Gomarus. Veel mensen hebben gekeken en het heeft een grote indruk achtergelaten. Twitter stond vol met reacties over de kracht van deze jongens en meiden. Emoties kwamen los. Geen wonder, de documentaire zit vol emotie: verdriet, onbegrip, ontroering, met soms een lach op je gezicht.

De NRC heeft er een mooie column over geschreven.

Hoe is het ontstaan?

Vorig schooljaar heeft klas 6 meegedaan aan de wedstrijd “Bazen Verbazen”, waarbij ze mochten laten zien hoe blij werkgevers met onze leerlingen kunnen zijn. Marjoleine Boonstra, de dame die de film maakte, was erg onder de indruk van de openheid, de veerkracht en de wilskracht van onze jongeren en vond dat er weinig aandacht is voor het Praktijkonderwijs.
Daarom is ze een documentaire gaan maken om onze jongeren een gezicht te geven. Een eerlijk verhaal over de moeilijkheden die jongeren in hun “rugzak” hebben en het doorzettingsvermogen om ondanks al die dingen (lastige dingen uit hun jeugd of “gewoon” moeilijk kunnen leren) toch te knokken voor een goede toekomst.

Zaterdag 3 februari was de première in Utrecht, waar de (oud)leerlingen en hun ouders de indringende documentaire als eerste mochten bekijken.

De documentaire

In de documentaire Spiegeldromen gaan jongeren uit het Praktijkonderwijs de confrontatie aan met zichzelf, door in gesprek te gaan met hun spiegelbeeld. Onbevangen vertellen ze over de kwetsbare kanten van hun bestaan en dromen ze over de toekomst: professioneel vuurwerkafschieter worden, het bedrijf van mijn vader overnemen "maar dat gaat niet lukken, want daar ben ik niet slim genoeg voor," op vakantie naar Parijs. In de stiltes die vallen vertellen hun ogen het verhaal verder. Ze nemen ons mee op een emotionele rollercoaster door hun levens. Ook leerlingen van Praktijkonderwijs Gomarus vertellen hun verhaal.

Gemist?

Heb je Spiegeldromen nog niet gezien? Echt een aanrader om hem toch nog te bekijken, je zult er geen spijt van hebben. 
Kijk de uitzending terug via de website van NPO: Spiegeldromen