Nieuws

Talentvolle leerlingen tijdens Gomarus Avond 2019

Afgelopen week vond de jaarlijkse Gomarus Avond plaats, volledig georganiseerd en uitgevoerd door leerlingen van havo/vwo bovenbouw. Een avond, waarin toneel afgewisseld werd met muziek, dans en twee talentvolle gastheren die de avond aan elkaar praatten. • woensdag 6 februari 2019

Afgelopen week vond de jaarlijkse Gomarus Avond plaats, volledig georganiseerd en uitgevoerd door leerlingen van havo/vwo bovenbouw. Een avond, waarin toneel afgewisseld werd met muziek, dans en twee talentvolle gastheren die de avond aan elkaar praatten.

Paulus de Wit, vwo 6 leerling, heeft dit jaar het toneelstuk geschreven en geregisseerd in het kader van zijn profielwerkstuk. De afgelopen jaren heeft Paulus op verschillende manieren een rol gespeeld in de Gomarus Avonden, muziek maken en toneelspelen. “Dat vond ik zo gaaf! Ik wilde dat zelf ook organiseren.” Met de hulp van zo’n 150 leerlingen maakte Paulus de avond tot een groot succes!

“Het zat beide avonden vol, totaal zo’n 600 mensen! En het was geweldig!”
vertelt de enthousiaste Paulus.

Muziektheater

De avond bestond uit muziek, dans en toneel. Elk aspect was een onderdeel van de toneelscenes. “In plaats van één band die het toneelstuk begeleide, heb ik gekozen voor allerlei diversiteit qua muziek, zodat veel meer leerlingen hun eigen ding konden doen. Muziektheater, dat was het!” vertelt Paulus.

Een toneelstuk vol entertainment, maar ook met een diepere boodschap. “Dit stuk was vooral gericht op mijn leeftijdsgenoten en gaat over de relatie met je ouder(s). Ikzelf hebt echt een top relatie met mijn ouders, we delen alles met elkaar. Dat gun ik iedereen! En dat is wat ik met dit toneelstuk wil zeggen: zorg er gewoon voor dat je een goede relatie met je ouders hebt.”

Bij nader inzien, altijd achteraf

Het stuk gaat over de gebroken relatie die veel kinderen met hun ouders hebben. De essentiële thema’s vergeving, liefde en vriendschap staan centraal en worden op een humoristische en luchtige manier gebracht. Het toneelstuk speelt zich af op een middelbare school, met voor leeftijdsgenoten herkenbare situaties. En voor (oud) Gomarus-leerlingen af en toe bekende taferelen of uitspraken.

De titel van het toneelstuk ‘Bij nader inzien, altijd achteraf’ komt uit een nummer van de band Spinvis. Paulus: “Het is een mooi gezegde om spijt te betonen. Op onze leeftijd leer je van alles en maak je veel mee, maar je weet gewoon nog niet hoe alles werkt. Soms maak je dus fouten, maar heb je dat achteraf pas door.”

Optredens

Een indringend trommelspel opende de avond, waarna muzikanten van alle soorten, koor, band of solo, nummers speelden, passend bij de scenes van het toneelstuk. Ook de dans ontbrak niet. Vier meiden in een epische dancebattle: hiphop versus ballet. De leerlingen konden allemaal hun talent laten zien op hun eigen manier, met de muziek- en danssoort waar hun passie ligt.

Writer’s block

Met zijn neef Timo, waar de hoofdrolspeler naar vernoemt is, heeft Paulus de grote lijnen van het stuk bedacht. “Het toneelstuk schrijven vond ik enorm moeilijk. Ik had echt een writer’s block en durfde niet met anderen over het stuk te praten. Uiteindelijk heb ik zes maanden gebrainstormd en de tekst in één week geschreven."

Stress heeft Paulus dus wel gehad van te voren. “Als het niet gaat zoals in mijn hoofd, vind ik dat erg moeilijk. Op advies van mijn vader heb ik alles wat meer losgelaten. Ik ben zelf in het publiek gaan zitten tijdens de Gomarus Avond en het was echt tof om te zien. Alles ging eigenlijk precies zoals ik het in mijn hoofd had.”

Van het hele proces heeft Paulus super veel geleerd: met mensen omgaan, loslaten, delegeren en opdracht geven.

“Iedereen kan het, zolang je er vol passie voor gaat!”

Leuk om te weten, Paulus heeft al een cijfer gekregen voor zijn profielwerkstuk: een 9!!

De foto's zijn gemaakt door Sifra Poot en Riko Meijer.