Nieuws

Twee Gomarusleerlingen naar Internationale Olympiade in Tel Aviv

Annejan en Ebe-Jan vertegenwoordigen Nederland tijdens de Internationale Olympiade in Tel Aviv. • dinsdag 11 juni 2019

Rond de 3000 leerlingen uit heel Nederland deden mee aan de voorrondes van de Natuurkundeolympiade 2019. Het Gomarus deed met twee leerlingen mee en beide leerlingen sleepten prijzen in de wacht! Annejan van den Dool werd derde en Ebe-Jan Buitenhuis behaalde een vijfde plek tijdens de Natuurkundeolympiade. Samen met nog drie leerlingen van andere scholen gaan zij Nederland vertegenwoordigen bij de Internationale Olympiade in Tel Aviv.

Een extra bijzondere prestatie, want Annejan gaat voor de derde keer mee, en dat is nog nooit eerder gebeurd! Verder is het ook bijzonder dat er twee leerlingen van één school mee gaan.

De deelnemers hebben een week lang colleges gehad en zijn naar Schiermonnikoog en Westerbork (telescopen bij Astron) geweest. Ze hebben een practicum gedaan aan Fresnellenzen en prisma’s en aan omvallende melkpakken. Daarnaast is er ook altijd een theorietoets. Zeker het eerste deel was erg pittig en dat maakte het wel spannend.

De vijf winnaars komen nog een paar dagen naar Utrecht voor practicumtraining en daarna gaan ze begin juli naar Tel Aviv voor de internationale Olympiade met ongeveer 90 landen en zo'n 450 deelnemers.

De winnaars! Ebe-Jan Buitenhuis (links) en Annejan van den Dool (tweede van links) vertegenwoordigen Nederland, samen met de andere 3 winnaars, tijdens de Internationale Olympiade in Tel Aviv.