Nieuws

VakMavo/Havo

Interview met teamleider Tineke Mooibroek over de VakMavo/Havo • woensdag 22 april 2020

VakMavo/Havo

Nieuw: VakMavo/Havo  
Dit schooljaar start het Gomarus College met een VakMavo/Havo klas in Groningen.  Dit is een combinatieklas van tl/havo waarin havoleerlingen naast hun theorielessen op havoniveau, ook praktijklessen volgen. Ideaal als je twijfelt tussen tl of havo of als je graag havo wilt doen met meer praktijk. Tineke Mooibroek-Riemersma is teamleider op locatie Vondelpad 2 en beschrijft hoe de VakMavo/Havo op hun locatie eruitziet.  

 - Waarom zijn jullie gestart met de VakMavo/Havo? 
We merken dat er behoefte aan is en deze stroom werd nog niet door onze school aangeboden. Het past heel goed bij de ontwikkelingen die we hebben op het vmbo waarin we praktijkuren aanbieden voor alle niveaus. We zijn ervan overtuigd dat leerlingen veel leren door de afwisseling van theorie en praktijk. Door ook te werken aan praktijkvakken komen de leerlingen er nog beter achter waar hun talenten liggen en waar ze gemotiveerd voor zijn.  

Daarnaast merken we dat leerlingen vaak een dubbel advies (tl/havo) krijgen en daardoor niet goed kunnen kiezen wat het beste bij hen past. Ook treffen we regelmatig ouders, leerlingen en groep 8-docenten die aangeven dat leerlingen wel de havo zouden kunnen doen, maar ook zo graag meer praktijk zouden willen krijgen en dat dit als een gemis wordt ervaren. 

 - Wat is jullie doel hiermee? 
Het doel van de VakMavo/Havo is om meer maatwerk te kunnen leveren en mooi en leuk onderwijs te bieden. Leerlingen kunnen binnen het Gomarus College kiezen waar ze met de havo starten. Hierdoor kunnen we ook de tl-leerlingen in die klas nog beter een vak op een hoger niveau laten volgen. We vinden het belangrijk om na te denken hoe we de verschillende soorten leerlingen goed kunnen bedienen.  
 
- Wat vind jij persoonlijk van deze ontwikkeling?  
Ik ben er erg blij mee, ik zie dat het werkt. Het geeft een mooie extra dimensie aan de tl en de havo. We merken dat steeds meer mensen ons weten te vinden en blij zijn met wat we bieden in zowel de havo/vwo klas als de tl/havo klas. Ik zie in de toekomst nog mogelijkheden om de havoleerling ook na de onderbouw meer praktijkuren te geven, die hen voorbereiden op het hbo. Door in een vroeg stadium daarmee aan de slag te gaan komen er mooie kansen voor een sterke doorlopende leerlijn. 

Voor alle groep 8-leerlingen geldt: Kom lekker kijken komend schooljaar op het Vondelpad bij de doedagen en/of open dag en kijk welke manier van leren het beste bij je past. Je bent van harte welkom!