header image

Nieuws

World Servants logeert bij Gomarus Praktijkonderwijs

CHRISTELIJKE ACTIEGROEP ZET ZICH IN IN GRONINGEN EN VERBLIJFT OP HET GOMARUS COLLEGE • 19 augustus 2021

Een World Servants actiegroep van 30 jongeren verblijft 11 dagen op het Praktijkonderwijs van het Gomarus College. De jongeren zouden deze zomervakantie 3 weken naar Malawi gaan om daar ontwikkelingswerk te doen, maar dat kon niet doorgaan i.v.m. het coronavirus. In plaats daarvan konden ze in Groningen aan de slag om hulpbehoevenden te helpen. Want ook in onze eigen omgeving zijn schrijnende situaties van armoede, onmacht en hulp.

Ons Praktijkonderwijs bleek een mooie uitvalsbasis voor hun werk in de wijken Beijum, Lewenborg en Ulgersmaborg. Onze leerlingen hebben nog vakantie en zo wordt het gebouw voor een prachtig doel gebruikt. Slapen, ontbijten, lunchen en avondeten doen ze op onze school, waar alle faciliteiten aanwezig zijn. Met z’n allen slapen ze op luchtbedden in de lokalen. Een gezellige boel!

Elke dag vertrekken de jongeren op de fiets de wijken in. In samenwerking met stichting Present helpen ze mensen waar nodig. Zo zijn de jongeren bezig met het opknappen van tuinen, huizen en een buurthuis. Hebben ze meegeholpen bij de Voedselbank en de kringloop, gingen ze poffertjes bakken voor uitgeproduceerde asielzoekers en duo-fietsen met bejaarden. Ook zijn de jongeren met een heroïne verslaafde dakloze op stap geweest die hen meenam in de hedendaagse praktijk.

De stad Groningen is wel even iets anders dan het Afrikaanse Malawi, waar de jongeren zich in eerste instantie voor aangemeld hadden. Maar de jongeren beleven het misschien nog wel intenser, omdat sommige situaties zo dichtbij komen.

“Nooit verwacht dat dit werk zo mooi, maar ook zo intens zou zijn.”

Dienstbaar zijn voor een ander

Een belangrijk thema binnen World Servants is ‘dienstbaarheid’. World Servants wil, vanuit het geloof in Jezus Christus, mensen enthousiast maken en toerusten om zich dienstbaar in te zetten in deze wereld. Door het helpen van anderen ervaren deelnemers wat dienstbaarheid inhoudt. Ook op het Gomarus College is het thema dienstbaarheid belangrijk. Jaarlijks zetten leerlingen zich in voor o.a. goede doelen, buurtbewoners en het milieu, door geld of producten in te zamelen en karweitjes te doen. Vanuit die dienstbaarheid vinden we het dan ook belangrijk om bij te dragen aan dit project door een plek te bieden aan de jongeren.

De World Servants groep blijft nog tot zaterdag in de stad, waarna ze op het Praktijkonderwijs een afsluitende barbecue met alle medewerkers houden.