vmbo gl/tl
Gemengde- en theoretische leerweg

Op het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs bereid je je voor om een beroep te gaan leren of er is een mogelijkheid om door te stromen naar de havo. Het vmbo duurt vier jaar.

Gemengde leerweg

Deze leerweg is er voor leerlingen die weinig moeite hebben met leren en ook graag een praktijkgericht vak krijgen. Je doet examen in vijf theorievakken en in één praktijkgericht vak. In klas 3 kies je een sector: techniek, handel en administratie of zorg en welzijn en ga je drie weken op stage. Met je gl-diploma kun je naar havo-4 of naar mbo niveau 3-4.

Theoretische leerweg

Deze leerweg is er voor leerlingen die weinig moeite met leren hebben en die zich nog niet willen voorbereiden op een specifieke opleiding. In klas 3 kies je een sector: techniek, handel en administratie of zorg en welzijn en ga je drie weken op stage. In klas 3 krijg je een jaar lang een beroepsgericht vak, dat helpt je om uit te zoeken of je na het vmbo door wilt naar havo-4 of naar het mbo niveau 3-4.

NIEUW: VakHavo Gomarus College Groningen

Op de Vakhavo zitten havo-leerlingen die, naast hun theorielessen op havo niveau, ook praktijklessen volgen. Ideaal als je twijfelt tussen TL of havo. Of graag havo wilt doen met meer praktijk. Zo kom je er in de onderbouw achter welke richting het beste bij jou past! 
Vakhavo volg je op Vondelpad 2.
Wil je meer weten over de VakHavo? Via onderstaande link vind je uitgebreide informatie.

“Als leerlingen kiezen wat ze leuk vinden, zijn ze meer gemotiveerd”

Wil je verder doorlezen over de nieuwe opzet van GL en TL? Teamleider Tineke Mooibroek vertelt in een interview met ‘Sterk Beroepsonderwijs’ hoe ze dat op het Gomarus College aanpakken: meer praktijk en verdieping en dat op jongere leeftijd. Klik op de onderstaande link voor het artikel.

Deze opleiding wordt aangeboden op de volgende locaties