header image

Tto

Tweetalig onderwijs

Tweetalig onderwijs

Is jouw wereld groter dan Nederland? Ben je eraan toe om over de grenzen heen te kijken? Wil je later misschien in het buitenland studeren of werken? Dan is tweetalig onderwijs misschien wel iets voor jou.

Tweetalig onderwijs (tto) begint in klas 1 vwo en gaat door tot en met klas 3.

Belangrijk: omdat de keuze voor atheneum of gymnasium pas ná het eerste jaar plaatsvindt, is het niet mogelijk je als leerling direct voor het gymnasium aan te melden. Bij de aanmelding kies je voor reguliere vwo of tweetalig onderwijs.


Je krijgt een deel van de lessen in het Engels, zoals godsdienst, geschiedenis, wiskunde en biologie. In de klas wordt door de docent in het Engels lesgegeven, de schoolboeken zijn in het Engels en ook de proefwerken worden in het Engels afgenomen. Tto kun je ook combineren met het gymnasium. Na drie jaar gaan de tto-leerlingen vaak verder met vto (versterkt talenonderwijs) in de bovenbouw. Hier krijg je extra les in het vak Engels en doe je naast het reguliere eindexamen ook examen voor een Cambridge Certificate!

Tweetalig onderwijs betekent ook aandacht voor internationalisering. Dat gebeurt bijvoorbeeld door samen aan projecten te werken met leerlingen in andere landen. Hierdoor leer je meer over hoe mensen in andere landen leven, wonen, denken, geloven en naar school gaan. In de derde klas gaan we op excursie naar een bestemming in Europa of daarbuiten. De bestemming(en) wisselen op het moment nogal. Maar we proberen de reizen te laten voldoen aan de eisen voor tto-reizen (volledig engelstalig, werken aan wereldburgerschap en persoonlijke vorming). De reis kan een bezoek aan een school in een ander land zijn of een uitwisseling waarbij de school ook bij ons op bezoek komt in Groningen.

In de bovenbouw gaan we met de vto-leerlingen naar Oxford om je voor te bereiden op het Cambridge examen. Om de beleving extra te maken, verblijven we dan in gastgezinnen. Aan beide reizen zijn kosten verbonden. Hier wordt voor gespaard door de jaren heen.

Als je tto doet, kun je later over de hele wereld studeren.

Eline, tweedejaars vwo

We vragen de volgende houding van de tto-leerling. Je moet bereid zijn om:

  • Te (leren) communiceren in het Engels
  • Contacten te leggen en te onderhouden met leerlingen op buitenlandse scholen
  • Gasten te ontvangen van buitenlandse scholen
  • Scholen te bezoeken met wie we contacten hebben

Om voor tto in aanmerking te komen gelden de volgende eisen:

  • Een vwo/tto-advies van de basisschool of een vwo-profiel volgens de Friese Plaatsingswijzer
  • Aangemeld zijn bij Vondelpad 3 voor 1 april.

Het aanmeldingsformulier wordt in behandeling genomen als er ook een onderwijskundig rapport van de basisschool bij zit. In de regel kunnen wij alle tto-leerlingen plaatsen. Zijn er meer aanmeldingen dan plaatsen, dan nemen wij contact op met de basisscholen om tot een oplossing te komen. Voor vragen kunt u contact opnemen met de teamleider, dhr. E.J. van den Bos: e.j.vd.bos@gomaruscollege.nl.

De tto-opleiding in de onderbouw wordt aangeboden op de volgende locatie:

De vto-opleiding in de bovenbouw wordt aangeboden op de volgende locatie: