Veilige school
Het Gomarus College streeft naar een veilige school, waarbij iedere leerling en medewerker op elke locatie zich veilig en op zijn/haar gemak voelt. We hebben respect voor elkaars grenzen en hebben afspraken gemaakt over hoe we met elkaar om willen gaan. Deze afspraken, inclusief de klachtenregeling staan hieronder beschreven en liggen bij de verschillende locaties ter inzage.
Een veilige school voor elkaar
Om het gevoel van veiligheid bij de leerlingen in kaart te brengen wordt op alle locaties jaarlijks een enquête afgenomen onder de leerlingen. Zo nodig zal op grond van de enquête-uitslagen een actieplan gemaakt worden om te werken aan de gesignaleerde problemen.
Vertrouwenspersonen
Op elke vestiging zijn twee interne vertrouwenspersonen aangesteld als aanspreekpunt voor leerlingen en ouders. Wanneer een leerling of ouder een voorval of situatie vertrouwelijk wil bespreken, kan één van deze interne vertrouwenspersonen in plaats van de mentor of teamleider benaderd worden. Ook bij vragen of klachten over ongewenste omgangsvormen op school zoals seksuele intimidatie, discriminatie, racisme, pesten, agressie en geweld kan op deze personen een beroep gedaan worden. De interne vertrouwenspersonen luisteren graag en helpen en ondersteunen om moeilijke situaties toch aan de orde te stellen. De interne vertrouwenspersonen op onze vestigingen zijn:
Vestiging | Vertrouwenspersonen |
Assen | Dhr. M.G.R. Albertema en mevr. G.C. Braam – van Dijken |
Drachten | Dhr. G. Boeve en mevr. M. Planting |
Leeuwarden | Mevr. A.J. van der Heide – Alkema en dhr. C.W.T. Hommes |
Magnolia | Mevr. H. Kooistra en dhr. A.K. Top |
Praktijkonderwijs | Dhr. J.G. Verbree en mevr. A.L. de Vos – Doornbos |
Vondelpad 1 | Dhr. F.J. Los en mevr. W. van Dam – Westert |
Vondelpad 2 | Dhr. H. Dokter en mevr. J. Wilts – Holsappel |
Vondelpad 3 | Mevr. E.M.C. Bus – Eilander en mevr. A.M. Verbree – van Egmond |
U kunt de interne vertrouwenspersoon rechtstreeks bellen of mailen. Mocht u een telefoonnummer of mailadres nodig hebben, neemt u dan contact op met de locatie.
Naast de interne vertrouwenspersonen zijn ook twee externe vertrouwenspersonen aangesteld om zo nodig hulp te bieden bij ernstiger zaken. Leerlingen en hun ouders kunnen zich rechtstreeks tot een externe vertrouwenspersoon richten of hen benaderen na overleg met een interne vertrouwenspersoon. De professionele externe vertrouwenspersonen staan los van de schoolorganisatie en nemen daardoor een volledig onafhankelijke positie in.
De externe vertrouwenspersonen zijn verbonden aan Hét Vertrouwensbureau, hetvtb.nl, tel. 085 – 1055055, e-mail: algemeen@hetvtb.nl. Als u contact opneemt, kunt u aangeven of u een man of vrouw wilt spreken.
Voor medewerkers met vragen of klachten over sociale veiligheid op het werk zijn speciale externe vertrouwenspersonen voor medewerkers beschikbaar. Medewerkers kunnen contact opnemen met het GIMD, tel. 088 – 800 8500, of via het invulformulier op de GIMD-website.
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Het Gomarus College hanteert bij signalen rond huiselijk geweld en kindermishandeling de verplicht ingevoerde Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Doel van deze wettelijke regeling is sneller en adequater ingrijpen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Op de locaties zal de interne vertrouwenspersoon in voorkomende gevallen conform de meldcode optreden als aandachtsfunctionaris bij signalering van kindermishandeling. Dit betekent, dat als signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling docenten bereiken, deze de interne vertrouwenspersoon zullen consulteren. De interne vertrouwenspersoon kan overleggen met een andere interne vertrouwenspersoon die geschoold is als aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze aandachtsfunctionarissen wegen signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling, zijn vraagbaak voor collega’s, geven advies over hulp en/of het raadplegen van en/of doen van een formele melding bij Veilig Thuis, en adviseren in deskundigheidsbevordering.
reLEGS
Leerlingen leren nee zeggen.
In het kader van de sociaal-emotionele vorming van onze leerlingen vinden wij het belangrijk dat leerlingen leren om te gaan met groepsdruk. Hoe ga je om met “stoere” zaken als: roken, drugs, alcohol, seks, internet etc. En hoe leer je nee te zeggen? Op alle locaties krijgen leerlingen in klas 2 een aantal weken les over deze zaken. Stichting Terwille heeft het project reLEGS ontwikkeld is en legt de nadruk op preventie. Voor een indruk kijk hier.
Complimenten en klachten
Complimenten- en klachtenformulier
We horen op het Gomarus College graag feedback van leerlingen en ouders. Daarvoor hebben we een ‘Complimenten- en klachtenformulier’. Je compliment of klacht kan overal over gaan.
Klachtenregeling
Het Gomarus College heeft een formele klachtenregeling. Deze is hieronder te downloaden.