header image

Pro

Praktijkonderwijs

Direct aanmelden voor deze opleiding

Ga naar het aanmeldformulier

Praktijkonderwijs

Leer jij vooral door dingen te doen?

Op het praktijkonderwijs leer je door te doen, op je eigen manier en tempo. Het is een fijne plek voor leerlingen die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen, rekenen of leren en het liefst met hun handen werken. Hier leren ze door te doen, op hun eigen tempo en niveau.

Het praktijkonderwijs heeft een keuken, tuin, bouwlokaal en het vak verzorging, waar leerlingen worden voorbereid om later zo zelfstandig mogelijk te kunnen werken en wonen. Er lopen verschillende dieren rond, waaronder een schoolhond, Pepper. Is er nog twijfel tussen het praktijkonderwijs en het vmbo? Dan is er een schakelklas; hier krijgen leerlingen les op praktijkonderwijs én vmbo-niveau. Voor het praktijkonderwijs is een toelaatbaarheidsverklaring nodig. 

Neem een kijkje bij de vakken

Onderwijsprogramma

Het onderwijsprogramma van het praktijkonderwijs duurt zo’n 5 of 6 jaar. Hierin word je voorbereid op een zo zelfstandig mogelijk functioneren in de maatschappij. Er wordt veel aandacht besteed aan vier belangrijke thema’s: wonen, werken, burgerschap en vrije tijd. De leerlingen hebben een toelaatbaarheidsverklaring voor het praktijkonderwijs nodig.

Schakelklas Praktijkonderwijs/vmbo

Op het Praktijkonderwijs van het Gomarus College kun je ook meedoen aan een schakelklas. Dat is een speciale klas waar leerlingen op praktijkonderwijs én vmbo-niveau les krijgen. Erg handig voor leerlingen waarbij het nog niet duidelijk is welke schoolsoort het beste bij hem/haar past.

Hoe werkt het?
Je zit op school op het Praktijkonderwijs en je krijgt twee dagdelen les op vmbo-niveau van een docent die zelf ook les geeft op het vmbo. De rest van de tijd krijg je les volgens het praktijkonderwijs. Zo kunnen we rustig kijken welke schoolsoort het beste bij je past.

Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+ 2021-2027)

Om onze leerlingen van het Praktijkonderwijs nog beter voor te bereiden op hun plek op de arbeidsmarkt en in de maatschappij maken we gebruik van subsidies van het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+). Deze subsidie wordt specifiek ingezet op trajecten die hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Een groot onderdeel daarvan zijn (praktijk)stages. Vanaf het allereerste begin op het Praktijkonderwijs wordt aandacht besteed aan competenties die belangrijk zijn voor de stages. Leerlingen lopen stage óp onze school als oefenplek, daarna gaan ze stagelopen bij een echt bedrijf en tot slot kunnen ze nog een stage naar keuze kiezen gericht op hun toekomstige werkveld.

In de schooljaren 2021-2027 is de subsidie beschikbaar gesteld voor volledige begeleiding van leerlingen in het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VCO) en het Praktijkonderwijs (Pro) om hun kansen op de arbeidsmarkt te verhogen. Het Gomarus College neemt ook deel aan dit traject.

Deze opleiding wordt aangeboden op de volgende locaties