header image

Pro

Praktijkonderwijs

Praktijkonderwijs

Leer jij vooral door dingen te doen?

Op het praktijkonderwijs van het Gomarus College kun je leren door te doen op je eigen tempo en niveau. Misschien ben jij wel iemand die lezen en rekenen erg moeilijk vindt. Werk je het liefst met je handen? In de tuin, in de keuken of bijvoorbeeld in een garage. Dan ben jij misschien geschikt voor het praktijkonderwijs.

Het praktijkonderwijs is bestemd voor jongeren die zich beter kunnen ontwikkelen als de theorie ruim ondersteund wordt door de praktijk. In onze keuken, tuin, bouwlokaal en verzorgingslokaal bereiden we je voor om later zo zelfstandig mogelijk te kunnen werken en wonen. 

Neem een kijkje bij de vakken

Onderwijsprogramma

Het onderwijsprogramma van het praktijkonderwijs duurt zo’n 5 of 6 jaar. Hierin word je voorbereid op een zo zelfstandig mogelijk functioneren in de maatschappij. Er wordt veel aandacht besteed aan vier belangrijke thema’s: wonen, werken, burgerschap en vrije tijd. De leerlingen hebben een toelaatbaarheidsverklaring voor het praktijkonderwijs nodig.

Schakelklas Praktijkonderwijs/vmbo

Op het Praktijkonderwijs van het Gomarus College kun je ook meedoen aan een schakelklas. Dat is een speciale klas waar leerlingen op praktijkonderwijs én vmbo-niveau les krijgen. Erg handig voor leerlingen waarbij het nog niet duidelijk is welke schoolsoort het beste bij hem/haar past.

Hoe werkt het?
Je zit op school op het Praktijkonderwijs en je krijgt twee dagdelen les op vmbo-niveau van een docent die zelf ook les geeft op het vmbo. De rest van de tijd krijg je les volgens het praktijkonderwijs. Zo kunnen we rustig kijken welke schoolsoort het beste bij je past.

Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+ 2021-2027)

Om onze leerlingen van het Praktijkonderwijs nog beter voor te bereiden op hun plek op de arbeidsmarkt en in de maatschappij maken we gebruik van subsidies van het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+). Deze subsidie wordt specifiek ingezet op trajecten die hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Een groot onderdeel daarvan zijn (praktijk)stages. Vanaf het allereerste begin op het Praktijkonderwijs wordt aandacht besteed aan competenties die belangrijk zijn voor de stages. Leerlingen lopen stage óp onze school als oefenplek, daarna gaan ze stagelopen bij een echt bedrijf en tot slot kunnen ze nog een stage naar keuze kiezen gericht op hun toekomstige werkveld.

In de schooljaren 2021-2027 is de subsidie beschikbaar gesteld voor volledige begeleiding van leerlingen in het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VCO) en het Praktijkonderwijs (Pro) om hun kansen op de arbeidsmarkt te verhogen. Het Gomarus College neemt ook deel aan dit traject.

Deze opleiding wordt aangeboden op de volgende locaties