header image

ZW

Kader (Vakcollege)

Profiel Zorg & Welzijn (Vakcollege)

Op de afdeling Zorg en Welzijn (Z&W) ben je op allerlei verschillende manieren met mensen bezig. Je leert bijvoorbeeld mensen te helpen als ze zorg nodig hebben, door onder andere lekker te koken. Ook ga je helpen met het schoonhouden van de leefomgeving van mensen en je bedenkt leuke activiteiten voor jong en oud.
Op deze manier maak je kennis met verschillende beroepen: uiterlijke verzorging, verzorging en verpleging, welzijn, facilitaire dienstverlening.

Bij al deze vaardigheden moet je je goed in kunnen leven in andere mensen: wat zouden zij prettig vinden? Je bent een echt mensenmens!

Zelf kiezen

In klas 4 is er een uitgebreid keuzeprogramma waarbij je onderdelen kunt kiezen die je erg leuk lijken. Zoals je verder verdiepen in koken, activiteiten voor kinderen en/of volwassenen bedenken of kennismaken met uiterlijke verzorging (schoonheidssalon of kapsalon). Er kan ook gekozen worden voor sport en bewegen of modetechniek. Dit geeft je de kans om te kiezen wat het beste bij je past en te komen tot de juiste keuze voor een vervolgopleiding.

Wat kun je met Z&W na het vmbo?

Zorg & Welzijn bereidt leerlingen voor op een beroep waarin je met mensen werkt. Deze brede opleiding helpt leerlingen een vervolgopleiding te kiezen voor beroepen als: doktersassistent, verpleegkundigen of verzorgende; sociaal dienstverlener, pedagogisch werker of onderwijsassistent; kapper of schoonheidsspecialist; (instellings)kok, gastheer/gastvrouw etc.