header image

Gym

Vwo

Gymnasium

Ben jij geïnteresseerd in talen en culturen en zoek je een extra uitdaging? Dan is het gymnasium iets voor jou. Het gymnasium is onderdeel van het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs vwo. Op het Gomarus College kun je na klas 1 opstromen naar het gymnasium vanuit een havo/vwo-brugklas. Kies je voor tto, dan kun je ook kiezen voor het gymnasium.

  • Gymnasium onderbouw: vanaf jaar 2 op Vondelpad 3
  • Gymnasium bovenbouw: 3 jaar op Vondelpad 1

Belangrijk: omdat atheneum en gymnasium pas ná het eerste jaar gekozen kan worden, is het niet mogelijk je hier als leerling direct voor aan te melden. Bij de aanmelding kies je voor reguliere vwo of tweetalig onderwijs.

Naast de gewone schoolvakken krijg je op het gymnasium twee extra taalvakken (Oud-)Grieks en Latijn. In de onderbouw leer je de basis van de beide talen. Naamvallen en werkwoordsvormen zijn soms behoorlijke hersenkrakers. Je leert ervan nadenken en doorzetten op een hoog niveau. Doordat je erg precies met de taal en de grammatica leert werken, leer je andere talen gemakkelijker. Ook leer je vreemde verhalen kennen over antieke goden en helden.

Aan het einde van het derde jaar kies je een profiel dat aansluit bij de vervolgstudie die je wilt doen.  Als gymnasium-leerling kun je met elk profiel Grieks en/of Latijn kiezen. In de vierde klas wordt het vakkenpakket uitgebreid met het vak Klassieke Culturele Vorming (KCV). In deze lessen leer je veel over de invloed van de oudheid op onze literatuur, cultuur, filosofie, schilder- en beeldhouwkunst. Je leert puzzelen met taal en je denkt na over jezelf en je eigen taal en cultuur aan de hand van de voorbeelden uit de oudheid.

Deze opleiding wordt aangeboden op de volgende locaties